Κλείστε ραντεβού με την Ιατρό
2106511077
Δερματολογικό Ιατρείο, Μαντοπούλου ΤάνιαΔερματολογικό Ιατρείο, Μαντοπούλου Τάνια

By Δρ. Μαντοπούλου Τάνια

Οι τροφές που επηρεάζουν θετικά την ακμή

Η ακμή είναι μια από τις πιο συχνές δερματοπάθειες. Η διατροφή επηρρεάζει σημαντικά την ακμή, θετικά αλλά και αρνητικά.

Όλοι όσοι έχουν επισκεφθεί τον / τη θεράπων δερματολόγο της, σίγουρα έχουν ενημερωθεί για την αρνητική δράση της σοκολάτας, της λιπαρής διατροφής κ.α.

Μια πλήρης και ισορροπημένη διατροφή έχει πολλές ευεργετικές δράσεις.

Μάλιστα, υπάρχουν αρκετές τροφές οι οποίες δρούν ευεργετικά.

Ενδεικτικά, αναφέρουμε:

  • Βιταμίνη Α: Είναι η βιταμίνη που βοηθά την ομαλή ανάπλαση του δέρματος, ώστε να μην παρακρατά πρωτεΐνες και λίπη. Περιέχεται: Στα έλαια των ψαριών (σολομός), στα καρότα, στο σπανάκι και στο μπρόκολο.
  • Ψευδάργυρος: Έχει βρεθεί ότι τα άτομα με προβλήματα ακμής έχουν χαμηλότερα, από το φυσιολογικό, επίπεδα ψευδαργύρου. Ο ψευδάργυρος βοηθά στην πρόληψη της ακμής δημιουργώντας αφιλόξενο περιβάλλον για την ανάπτυξη των βακτηρίων της, ενώ ανακουφίζει το δέρμα από εξάρσεις. Περιέχεται: Στην γαλοπούλα, στα αμύγδαλα και στις φύτρες σιταριού.
  • Βιταμίνες Ε και C: Οι αντιοξειδωτικές βιταμίνες E και C έχουν την ιδιότητα να ηρεμούν το δέρμα από φλεγμονές και δρουν καλύτερα όταν καταναλώνονται μαζί.
    • Η βιταμίνη C περιέχεται: Στα πορτοκάλια, τα λεμόνια, το γκρέιπφρουτ, την παπάγια και στις ντομάτες.
    • Η βιταμίνη Ε περιέχεται: Στις γλυκοπατάτες, τα αμύγδαλα, τα καρύδια, το ελαιόλαδο, τους ηλιόσπορους, τα αβοκάντο, το μπρόκολο και στα φυλλώδη πράσινα λαχανικά.
  • Σελήνιο: Το σελήνιο έχει αντιοξειδωτικές ιδιότητες που προστατεύουν το δέρμα από τις ελεύθερες ρίζες (μάθετε περισσότερα για τις ελεύθερες ρίζες εδώ), ενώ έρευνες δείχνουν ότι σε συνεργασία με την βιταμίνη Ε μπορεί να βοηθήσει στην επούλωση της ακμής. Περιέχεται: Στις φύτρες σιταριού, στον τόνο, στο σκόρδο, στα αμύγδαλα, στα αυγά και στο μαύρο ρύζι.
  • Ωμέγα 3 λιπαρά οξέα: Αυτά αναστέλλουν ορισμένα μόρια που οδηγούν σε φλεγμονές και προβλήματα στο δέρμα, ενώ ταυτόχρονα υποστηρίζουν την φυσιολογική ανάπλαση του δέρματος. Περιέχονται: Σε ψάρια όπως ο σολομός και οι σαρδέλες, σε έλαιο λιναρόσπορου, στα καρύδια, στους ηλιόσπορους και στα αμύγδαλα.
  • Νερό: Το νερό βοηθά τον οργανισμό να ενυδατώνεται και το δέρμα να διατηρείται υγιές. Η επαρκής ενυδάτωση βοηθά επίσης στην αποβολή των τοξινών που προκαλούν δερματικά προβλήματα, ενώ είναι σημαντική για τον μεταβολισμό και την αναζωογόνηση του δέρματος. Πέντε με οκτώ ποτήρια νερού την ημέρα είναι επαρκή για καλή ενυδάτωση, ενώ, βέβαια, οι αθλητές και όσοι ζουν σε θερμά κλίματα χρειάζονται περισσότερα.

Σε κάθε περίπτωση για όλα τα προβλήματα, που παρατηρείς στην όψη της επιδερμίδας σου, η δερματολόγος μας Δρ. Μαντοπούλου είναι στη διάθεσή σας, για λύσει κάθε σας απορία.

By Δρ. Μαντοπούλου Τάνια

Ξεκινήστε δυναμικά τη νέα χρονιά με τα 5 σημαντικές συμβουλές υγείας!

Η αλήθεια είναι ότι κάθε φορά που μια νέα χρονιά ξεκινά, όλοι παίρνουμε σημαντικές αποφάσεις για την υγεία μας αλλά και για τον τρόπο που αντιμετωπίζουμε την πραγματικότητά μας.   Read more

By Δρ. Μαντοπούλου Τάνια

Πρησμένο πρόσωπο: ποιά είναι η αιτία?

Πρησμένο πρόσωπο: ποια είναι η αιτία?

Αρκετά συχνά μερικές από μας ξυπνάμε και παρατηρούμε στον καθρέφτη το πρόσωπο μας ότι έχει πρησθεί. Το οίδημα οφείλεται στην ανάπτυξη υγρού στους ιστούς του προσώπου.

Οι πιο κοινές αιτίες περιλαμβάνουν την αφυδάτωση της επιδερμίδας,  τις εποχικές αλλεργίες, την κατανάλωση υπερβολικού αλατιού ή αλκοόλ ή απλά μια άγρυπνη νύχτα.

Ωστόσο, εάν το πρήξιμο του δέρματος μοιάζει με οίδημα που συνοδεύεται από αποχρωματισμό, θα πρέπει να μιλήσετε επειγόντως με τη δερματολόγο, καθώς μπορεί να οφείλεται σε βακτηριακή δερματική λοίμωξη ή άλλη αιτία.

H Δρ. Μαντοπούλου Τάνια, Δερματολόγος στο Χολαργό – Αθήνα,  με την πολυετή επιστημονική κατάρτιση, την εμπειρία και την εξειδικευμένη τεχνογνωσία της είναι η εγγύηση για την σωστή και έγκαιρη διάγνωση κάθε δερματολογικού σας προβλήματος.

Αν μετά από περιεκτική έρευνα η δερματολόγος Δρ. Μαντοπούλου   δεν βρει κάποια σοβαρή διαταραχή, η  ιατρός σας προτείνει μερικές χρήσιμες συμβουλές, για να αποφύγετε το πρήξιμο του προσώπου σας, όπως:

  •  καταναλώνετε πολλά υγρά καθ΄όλη την διάρκεια της ημέρας
  • Περιορίστε το αλάτι στην διατροφή σας, τα αλκοολούχα ποτά καθώς και την κατανάλωση καφεΐνης, διότι αποτελούν αιτίες παρακράτησης και άρα πρήξιμο.
  • ενυδάτωση της επιδερμίδας σας, ειδικά εάν εμφανίζεται ευαισθησία στο αλάτι
  • κοιμηθείτε με δύο μαξιλάρια, ώστε το κεφάλι να βρίσκεται ψηλότερα και να μην συγκεντρώνονται τα υγρά στο πρόσωπο
  • ένα απαλό μασάζ μπορεί να βοηθήσει να ελαχιστοποιηθεί το πρήξιμο. Με τα δάχτυλα κάντε ανοδικές κινήσεις ασκώντας λιγότερη πίεση στην περιοχή γύρω από τα μάτια και περισσότερη στις περιοχές όπως μάγουλα,πηγούνι και μέτωπο.
  • για σας που υποφέρετε από αλλεργίες, την εποχή που σας επηρεάζουν, φροντίστε να ακολουθείτε την αγωγή που σας έχει συστήσει η ιατρός σας.

Το πρήξιμο στο πρόσωπο χρήζει ιατρικής προσοχής, ιδίως, όταν συνοδεύεται και με άλλα συμπτώματα. Μην προσπαθείτε να βγάλετε μόνοι σας διάγνωση ή να στηριχτείτε σε συμβουλές  φίλων. Η ιατρός χρησιμοποιώντας σύγχρονες διαγνωστικές θα εντοπίσει τα πραγματικά αίτια της διόγκωσης και θα σας συστήσει την κατάλληλη θεραπεία. Επιπλέον είναι μια ευκαιρία να δει ο ιατρός αλλαγές στο πρόσωπό σας, που εσείς μπορεί να μην είχατε παρατηρήσει και χρήζουν ιατρικής διερεύνησης.

Για περισσότερες πληροφορίες καθώς και απορίες μη διστάσετε να επικοινωνήσετε απευθείας με την δερματολόγο Δρ. Μαντοπούλου στο τηλέφωνο 2106511077.

By Δρ. Μαντοπούλου Τάνια

Ο καρκίνος του δέρματος νικιέται- Αρκεί να διαγνωστεί έγκαιρα

Ο καρκίνος του δέρματος νικιέται- Αρκεί να διαγνωστεί έγκαιρα!

Οι σπίλοι ή οι γνωστές σε όλους μας ελιές εμφανίζονται σε όλους τους ανθρώπους. Σε γενικές γραμμές οι σπίλοι είναι ακίνδυνοι και δεν είναι απαραίτητα ανησυχητικός παράγοντας. Θα πρέπει να προσέξουμε, όμως, ιδίως αν υπάρχει οικογενειακό ιστορικό και να ζητήσουμε την συμβουλή του δερματολόγου,  όταν ένας νέος σπίλος εμφανίζεται ή κάποιος παλιός αλλάζει χρώμα ή μορφή, γιατί μπορεί να αποτελεί ένα προειδοποιητικό σημάδι. Ο κυριότερος αιτιολογικός παράγοντας για την εμφάνιση του καρκίνου του δέρματος είναι η έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία.  Η επίδρασή της είναι αθροιστική και οι βλάβες  προκαλούνται από την παιδική ηλικία.

Οι κυριότερες μορφές καρκίνου του δέρματος είναι το ακανθακυτταρικό  το βασικοκυτταρικό και το μελάνωμα:

  • Το βασικοκυτταρικό καρκίνωμα αποτελεί συνήθως το μεγαλύτερο ποσοστό καρκίνων του δέρματος. Έχει σχεδόν μηδαμινές πιθανότητες μετάστασης. Εμφανίζεται, συνήθως στα σημεία που είναι πιο εκτεθειμένα στον ήλιο, όπως κεφάλι, πρόσωπο, πίσω μέρος του λαιμού, χέρια, αυτιά, ώμους και ράχη. Άτομα υψηλού κινδύνου είναι όσοι έχουν  ανοιχτόχρωμη επιδερμίδα. Προσβάλει συνήθως άτομα μεγαλύτερης ηλικίας, διότι έχουν υποστεί μεγαλύτερη σωρευτική επίδραση της ηλιακής ακτινοβολίας.
  • Το ακανθακυτταρικό μπορεί να εμφανιστεί σε όλο το σώμα και το πρόσωπο και μπορεί να δώσει μεταστάσεις και σε άλλα σημεία του δέρματος αν παραμεληθεί . Αιμορραγεί πιο εύκολα απ’ ό,τι το ακανθοκυτταρικό. Οι άνδρες έχουν σχεδόν διπλάσιες πιθανότητες να προσβληθούν από αυτόν τον τύπο του καρκίνου απ’ ό,τι οι γυναίκες.

Οι δύο παραπάνω τύποι είναι θεραπεύσιμοι με την προϋπόθεση ότι δεν θα αφεθούν επί σειρά ετών αθεράπευτοι. Η θεραπεία εξαρτάται ανάλογα με την εκάστοτε  περίπτωση και μπορεί να περιλαμβάνει χειρουργική αφαίρεση, κρυοθεραπεία ή ακτινοθεραπεία.

  • Πιο επικίνδυνος από τους δύο παραπάνω τύπους είναι το κακοήθες μελάνωμα. Η «επεισοδιακή» έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία, δηλαδή όταν η έκθεση στον ήλιο γίνεται  έντονα και για λίγες μέρες τον χρόνο, αποτελεί προδιαθεσιακό παράγοντα για την εμφάνιση του μελανώματος. Επίσης, προδιαθεσικός παράγοντας είναι και το ιστορικό των εγκαυμάτων ιδίως της παιδικής ηλικίας,  όπως  και η κληρονομικότητα.

Το μελάνωμα, αν διαγνωστεί έγκαιρα, είναι ιάσιμο. Ο κύριος τρόπος θεραπείας του μελανώματος είναι η χειρουργική του αφαίρεση. Σε περίπτωση που τα καρκινικά κύτταρα έχουν εξαπλωθεί στους λεμφαδένες καλό είναι να αφαιρεθούν. Όταν το μελάνωμα είναι σε προχωρημένο στάδιο, μπορεί να εφαρμοστεί χημειοθεραπεία, ακτινοθεραπεία και η ανοσοθεραπεία για να επιβραδυνθεί η νόσος. Η διάγνωση γίνεται με βιοψία, αν και ο δερματολόγος μπορεί να έχει  εικόνα με την δερματοσκόπηση.

Το μελάνωμα είναι θεραπεύσιμο αν διαγνωστεί έγκαιρα για αυτό είναι σημαντικό να αναγνωρίσουμε τα προειδοποιητικά σημάδια:

 

  • Ασυμμετρία. Το ένα ημιμόριο της ελιάς να μην μοιάζει με το άλλο.
  • Περίγραμμα . Ακανόνιστα όρια.
  • Χρώμα .Όταν το χρώμα του δεν είναι ομοιόμορφο και εμφανίζει συνδυασμούς πολλών χρωμάτων.
  • Διάμετρος. Όταν αρχίζει να μεγαλώνει ή η διάμετρος  είναι πάνω από 6 χιλιοστά.

Συμβουλή

Να κάνετε συχνά αυτοεξέταση σπίτι και αν διαπιστώσετε αλλαγές σε μια ελιά στο σχήμα, μέγεθος, χρώμα  ή εάν εντοπίσετε μια νέα ελιά με ιδιαίτερη όψη, συμβουλευτείτε τον δερματολόγος σας. Μην ξεχνάτε ότι ο καρκίνος του δέρματος νικιέται αρκεί να διαγνωστεί έγκαιρα.

Επίσης αποφεύγετε  την υπερβολική έκθεση στον ήλιο και να φοράτε πάντα αντηλιακά προϊόντα ανάλογα με τον τύπο του δέρματος σας.

Αντιγήρανση φυσικά μέσα από τις τροφές
Οι τροφές που επηρεάζουν θετικά την ακμή
Ξεκινήστε δυναμικά τη νέα χρονιά με τα 5 σημαντικές συμβουλές υγείας!
Πρησμένο πρόσωπο: ποιά είναι η αιτία?
Ο καρκίνος του δέρματος νικιέται- Αρκεί να διαγνωστεί έγκαιρα