Κλείστε ραντεβού με την Ιατρό
2106511077
Δερματολογικό Ιατρείο, Μαντοπούλου ΤάνιαΔερματολογικό Ιατρείο, Μαντοπούλου Τάνια
  • 0

By Δρ. Μαντοπούλου Τάνια

Νερό: βασικό συστατικό για μια υγιή επιδερμίδα

Σίγουρα όλοι κάπου κάποτε έχουμε ακούσει ότι “το νερό κάνει καλό στην υγεία” μας.  Πόσο όμως σημαντικό είναι για την υγεία της επιδερμίδας μας;Σχετική μελέτη, που δημοσιεύθηκε πρόσφατα σε επιστημονικό έντυπο κοσμητικής δερματολογίας, αποδεικνύει  ότι 9-10 ποτήρια νερό την ημέρα κάνουν πραγματική διαφορά στην επιδερμίδα μας. Η κατανάλωσή τους, ωστόσο, θα πρέπει να είναι ισομερής κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Ειδικότερα, το νερό συμβάλλει στην ενίσχυση της πυκνότητας της επιδερμίδας, ενώ ταυτόχρονα αυξάνει άμεσα και την κυκλοφορία του αίματος στο δέρμα. Χαρακτηριστικά, δε, αναφέρεται ότι “η έλλειψή του εντείνει τις ρυτίδες και το δέρμα μας φαίνεται πιο μουντό…”.

Το νερό έχει σημαντικό ρόλο στη σωστή λειτουργία των δερματικών κυττάρων. Όταν το δέρμα αφυδατώνεται, τα κύτταρα καταστρέφονται και το δέρμα χάνει την ελαστικότητα και την σφριγηλότητά του. Το δέρμα γίνεται πιο θαμπό και άτονο, με αποτέλεσμα να αποτυπώνονται ευκολότερα τα σημάδια του χρόνου.

Διάφοροι παράγοντες, όπως η ηλικία, οι περιβαλλοντικές συνθήκες, ακατάλληλα προϊόντα περιποίησης και η συνεχής χρήση σκληρών προϊόντων καθαρισμού, αφυδατώνουν το δέρμα  και δημιουργείται η ανάγκη για αναπλήρωση του νερού. Όταν δεν υπάρχει επαρκής ποσότητα νερού, ο οργανισμός ενεργοποιεί έναν προστατευτικό μηχανισμό και διοχετεύει το νερό στα ζωτικά όργανα, όπως καρδιά, νεφρά και εγκέφαλο και αφαιρεί νερό από δευτερεύοντες ιστούς, όπως το δέρμα, με αποτέλεσμα  να παρουσιάζει τραχιά και ξηρή όψη με μικρά σπασίματα.

Αν δυσκολεύεστε να πίνετε  8-9 ποτήρια νερό, υπάρχουν εναλλακτικές πηγές, όπως φρούτα (σταφύλια, πορτοκάλια, καρπούζι, αγγούρια), λαχανικά, ντομάτες, σούπες, δημητριακά, χυμοί, φρέσκο γάλα, τσάι κ.τ.λ.

Από την άλλη μεριά περιορίστε το αλκοόλ και τον καφέ, γιατί προκαλούν αφυδάτωση.

Δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι η κατανάλωση νερού θα πρέπει να συνοδεύεται και με συστηματική  εξωτερική ενυδάτωση, με μια  κρέμα προσώπου, σύμφωνα με τον τύπο του  δέρματός σας, για να συγκρατούνται τα αποθέματα υγρασίας στα επιθυμητά επίπεδα.

Για περισσότερες πληροφορίες καθώς και απορίες μη διστάσετε να επικοινωνήσετε απευθείας με την δερματολόγο μας   Δρ. Μαντοπούλου Τάνια στο τηλέφωνο 2106511077.

About Δρ. Μαντοπούλου Τάνια
Δερματολογικές υπηρεσίες υψηλού επιπέδου σε όλο το φάσμα της Κλινικής & Αισθητικής Δερματολογίας
Νερό: βασικό συστατικό για μια υγιή επιδερμίδα