κονδυλώματα

Οξυτενή κονδυλώματα

 Τι είναι;

Τα κονδυλώματα είναι μικρά ή μεγαλύτερα θηλωματώδη εξογκώματα, που εμφανίζονται μόνο στην περιοχή των γεννητικών οργάνων και οφείλονται στον ιό των θηλωμάτων του ανθρώπου (HPV). Ο HPV είναι πολύ διαδεδομένος σε άντρες και γυναίκες σεξουαλικά ενεργούς, χωρίς να είναι επικίνδυνος. Προϋπόθεση ότι μόλις τον ανακαλύψουμε στον οργανισμό μας, στη δερματική περιοχή των γεννητικών μας οργάνων, να απευθυνθούμε στο δερματολόγο για θεραπεία.

κονδυλώματα

Πως μεταδίδονται;

Τα κονδυλώματα επειδή μεταδίδονται μόνο με τη σεξουαλική επαφή εμφανίζονται και μόνο στον σεξουαλικά ενεργό πληθυσμό, ο οποίος μολύνεται με κάποιο από τους 80 τύπους που είναι υπεύθυνοι για αυτό το νόσημα. Ανάλογα την περίπτωση μπορεί να είναι και πιο ανθεκτικός στις θεραπευτικές ενέργειες. Κάποιοι συγκεκριμένοι τύποι 16,18,31,33,35 είναι υπεύθυνοι για καρκινογένεση, κυρίως στο επιθήλιο του τραχήλου της μήτρας.

Σε ποιο μέρος των γεννητικών οργάνων εμφανίζoνται;

Τα κονδυλώματα εμφανίζονται στις γυναίκες γύρω από το αιδοίο (μικρά, μεγάλα χείλη), είτε στον πρωκτό και στο δέρμα μεταξύ πρωκτού και γεννητικών οργάνων. Αντίστοιχα και στους άντρες εμφανίζονται κυρίως στο πέος (όταν δε χρησιμοποιούν προφυλακτικό), στο εφήβαιο κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής επαφής και στην περιπρωκτική περιοχή. Δύναται να εμφανιστούν στις άνω περιοχές και με τριβή από άλλο σημείο που φέρει τον ιό των θηλωμάτων του ανθρώπου αλλά πάντα από άλλο άτομο.

Ποια η θεραπεία;

  • με διαθερμοπηξία
  • με κρύο άζωτο
  • με χειρουργική αφαίρεση ανάλογα το μέγεθος και την περιοχή μετά από συνολική εκτίμηση του πάσχοντος ατόμου
  • τοπική θεραπεία με ανοσοτροποιητικές κρέμες

Ξαναβγαίνουν μετά τη θεραπεία και πότε;

Η θεραπεία των κονδυλωμάτων μπορεί να κρατήσει από έξι μήνες και πάνω, ανάλογα την επιθετικότητα του ιού και το επίπεδο άμυνας του κάθε οργανισμού. Δεν γίνεται απαραίτητα σε κάθε επίσκεψη στο δερματολόγο εφαρμογή διαθερμοπηξίας ή κρυοθεραπείας ή οποιασδήποτε άλλης θεραπευτικής αγωγής.

Μετά τον κύκλο θεραπείας, μπορεί να εμφανιστούν τα κονδυλώματα και μετά από χρόνια μέχρι δεκαετία περίπου είτε επειδή έχει κατασταλεί ο οργανισμός από φαρμακευτική αγωγή είτε από άλλη ανοσοκατασταλτική αγωγή ή επειδή επαναμολύνθηκε.

Ποια τα μέτρα προφύλαξης;

Η πρόληψη μπορεί να γίνει μόνο αν κανείς επιλέγει όσο το δυνατόν πιο προσεκτικά το σύντροφο του με αμοιβαία εμπιστευτική κατά το δυνατόν σχέση, χρησιμοποιεί προφυλακτικό εξ αρχής για αποφυγή και των άλλων σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων που μπορεί να συνυπάρχουν και να δυσκολέψουν και να επιβαρύνουν το ήδη υπάρχον νόσημα. Αποφυγή επικίνδυνων επαφών και επαφών με άτομα που δεν γνωρίζεις και η χρήση προφυλακτικού είναι απαραίτητη από την αρχή.

Για περισσότερες πληροφορίες ή συμβουλές χρειάζεστε  επικοινωνήστε μαζί μας στο

210 65 11 077 – Ασπασίας 85 (πλησίον μετρό Χολαργού)

Δρ. Τάνια Μαντοπούλου

Δερματολόγος – Αφροδισιολόγος

Γονόρροια-Βλενόρροια