Μολυσματική τέρμινθοςΜολυσματική τέρμινθος

Η Μολυσματική τέρμινθος είναι μια συχνή ιογενής λοίμωξη του δέρματος που εμφανίζεται σε  κάθε ηλικία. Προσβάλει κυρίως παιδιά από 1 έως 10 ετών, τα σεξουαλικά ενεργά άτομα και όσους έχουν ανίσχυρο ανοσοποιητικό σύστημα.

Κλινική εξέταση

Η διάγνωση της νόσου είναι κατά βάση κλινική. Εμφανίζεται με μικρά σπυράκια-ογκίδια, μεγέθους 1-10 χιλιοστών που μοιάζουν σαν ελιές-μαργαριτάρια. Οι δερματικές βλάβες είναι ροζ ή έχουν το χρώμα του δέρματος με ομφαλωτό κέντρο. Δεν προκαλούν πόνο εκτός εάν μολυνθούν ή παρουσιάσουν φλεγμονή.  Στα παιδιά εμφανίζεται στο πρόσωπο, το λαιμό, τις μασχάλες, τα χέρια και τις παλάμες. Στους ενήλικες είναι συνήθως μια σεξουαλικώς μεταδιδόμενη ασθένεια που εντοπίζεται γύρω από τις περιοχές των γεννητικών οργάνων, τις μασχάλες και την κοιλιά και τους μηρούς. Ο ιός αναπτύσσεται 2 με 8 εβδομάδες μετά την μόλυνση.

Πως μεταδίδεται

Η μετάδοση γίνεται με άμεση επαφή από δέρμα σε δέρμα ή και από την επαφή του δέρματος με οποιαδήποτε μολυσμένη επιφάνεια όπως τουαλέτες, πισίνες, σεντόνια, κολυμβητήρια, γυμναστήρια κ.λπ.  Η υγρασία και η θερμότητα αποτελούν ιδανικό περιβάλλον ανάπτυξης του ιού. Επίσης μεταδίδεται στο ίδιο το άτομο από το ένα σημείο του σώματος στο άλλο μέσω του ξεσμού.

Συμπτώματα

Συνήθως οι βλάβες είναι χωρίς συμπτώματα ή μπορεί να συνοδεύονται από κνησμό και  ήπιο πόνο.

Θεραπεία

Αρκετές φορές η θεραπεία δεν είναι αναγκαία καθώς η νόσος υποχωρεί από μόνη της μετά από μερικές εβδομάδες ή  μήνες. Σε μερικούς μπορεί να παραμείνει για πολύ μεγαλύτερο χρονικό διάστημα ιδίως σε παιδιά με τάση στο έκζεμα ή σε ανοσοκατεσταλμένα άτομα. Συνίσταται όμως η θεραπεία γιατί η μολυσματική τέρμινθος είναι μεταδοτική.

 Οι θεραπευτικές επιλογές είναι:

  • Η αφαίρεση τους δια της μεθόδου της κρυοπηξίας (εφαρμογή υγρού αζώτου)
  • Ηλεκτροκαυτηρίαση.
  • Σύνθλιψη των βλαβών με χειρουργική λαβίδα και στη συνέχεια εφαρμογή βάματος ιωδίου.
  • Mε την χρήση υπερπαλμικού Laser.
  • Μπορεί να εφαρμοστούν τοπικά αγωγές ανάλογα την έκταση και το μέγεθος των βλαβών.