Κλείστε ραντεβού με την Ιατρό
2106511077
Δερματολογικό Ιατρείο, Μαντοπούλου ΤάνιαΔερματολογικό Ιατρείο, Μαντοπούλου Τάνια
  • 0

By Δρ. Μαντοπούλου Τάνια

Απλές συνήθειες που σε προστατεύουν από τα σπυράκια

Για να έχουμε μια επιδερμίδα καθαρή, λαμπερή και απαλλαγμένη από, ενοχλητικά σπυράκια, πρέπει να υιοθετούμε κάποιες βασικές συνήθειες.Απαραίτητος ο καθαρισμός του προσώπου

Ο καθαρισμός του προσώπου συμβάλλει στην απομάκρυνση οποιουδήποτε υπολείμματος και λιπαρότητας, που φράζουν τους πόρους του δέρματος. Προτιμήστε ήπια καθαριστικά προσώπου, ειδικά για λιπαρά δέρματα ή για δέρματα με τάση ακμής. Να πλένετε το πρόσωπό σας   με χλιαρό νερό, χωρίς να  το παρακάνετε, γιατί το συχνό πλύσιμο ερεθίζει το δέρμα και επιδεινώνει το πρόβλημα. Μην τρίβετε το δέρμα σας και μην χρησιμοποιείτε σκληρή πετσέτα.

Peeling

Κάντε  peeling 1-2 φορές την εβδομάδα ανάλογα με την ευαισθησία του δέρματός σας, με προϊόντα που περιέχουν σαλικυλικό οξύ. Κάντε απαλό μασάζ, καλό ξέπλυμα και στέγνωμα της επιδερμίδας σας χωρίς τρίψιμο.

Καλλυντικά προϊόντα  και ακμή

Μπορείτε να χρησιμοποιείτε καλλυντικά προϊόντα κατά την διάρκεια της ημέρας, ωστόσο να τα εφαρμόζετε τουλάχιστον 40 λεπτά μετά την θεραπευτική κρέμα ακμής. Προτιμήστε  προϊόντα  μη φαγεσωρογόνα (non-comedogenic) και “oil free”, που δεν φράζουν τους πόρους του δέρματος και δεν δημιουργούν μαύρα στίγματα και σπυράκια.   Γενικά χρησιμοποιείτε υποαλλεργικά προϊόντα με μη λιπαρή σύνθεση. Να αποφεύγετε το πολύωρο μακιγιάζ στο δέρμα και, πριν κοιμηθείτε, πάντα να το απομακρύνετε.  Αν τα μαλλιά σας είναι λιπαρά, να τα λούζετε συχνά, για να μην φθάνει η λιπαρότητα στο πρόσωπό σας. Επίσης, τα προϊόντα styling στα μαλλιά μπορεί να προκαλέσουν πρόβλημα στην επιδερμίδα του προσώπου σας.

Μην αγγίζετε το πρόσωπο σας με χέρια που δεν έχουν καθαρισθεί πρώτα

Αρκετά συχνά και χωρίς σκέψη όλοι μας αγγίζουμε μηχανικά το πρόσωπό μας.  Ωστόσο, τα χέρια μας μεταφέρουν μικρόβια και αυτά αντίστοιχα στην επιδερμίδα μας, προκαλώντας διάφορα προβλήματα. Όταν βάζετε μακιγιάζ, χρησιμοποείτε βαμβάκι ή σφουγγαράκι, γιατί τα χέρια μεταφέρουν μικρόβια και έλαια που επιδεινώνουν την ακμή. Αν αποφασίσετε να χρησιμοποιήσετε τα χέρια σας, πλύντε τα καλά και χρησιμοποιήστε μόνο τις άκρες των δαχτύλων σας. Πετάξτε πολυχρησιμοποιημένα πινέλα ή σφουγγαράκια, που μπορεί να γίνουν εστία μικροβίων.

       Προσέξτε τη διατροφή σας

Η διατροφή αποτελεί καταλυτικό παράγοντα για την υγεία και την καλή όψη της επιδερμίδας μας. Μια διατροφή μεσογειακού τύπου πλούσια σε βιταμίνη Α και Ε, που περιέχει φρούτα, ελαιόλαδο και σωστή αναλογία λαχανικών και πρωτεϊνικών τροφών (π.χ. κρέας, κοτόπουλο και ψάρια ιδίως με Ω-3 λιπαρά), προστατεύει την επιδερμίδα μας από φλεγμονές, ενώ της χαρίζει υψηλής αξίας θρεπτικά συστατικά. Εντάξτε ξηρούς καρπούς στην διατροφή σας και φροντίστε να πίνετε άφθονο νερό. Αν και οι τροφές δεν προκαλούν ακμή, παρ’ όλα αυτά, αν παρατηρήσετε ότι κάποιες τροφές σας προκαλούν σπυράκια, να τις αποφεύγετε.

Βάλτε φρένο στο στρες

Έντονοι συγκινησιακοί παράγοντες  επιδεινώνουν το πρόβλημα. Το άγχος αυξάνει την παραγωγή  κορτιζόλης. Προσπαθήστε να βγάλετε το άγχος από την ζωή σας  και να κοιμάστε τουλάχιστον 8 ώρες καθημερινά.

Δεν σπάμε τα σπυράκια

Ποτέ δεν τα πιέζετε τα σπυράκια, για να σπάσουν. Όσο τα πειράζετε, τόσες περισσότερες πιθανότητες υπάρχουν να μολυνθούν  ή να προκληθούν μεγαλύτερα προβλήματα στο πρόσωπο σας όπως ουλές.

       Προστατευθήτε από τον ήλιο ακόμη και το χειμώνα

Όπως αναφέρουμε αρκετά συχνά στα άρθρα μας, η χρήση αντηλιακού συνίσταται κάθε μέρα όλες τις εποχές του χρόνου, ακόμη και τον χειμώνα, γιατί η  υπεριώδης ακτινοβολία του ήλιου είναι βλαβερή για την υγεία της επιδερμίδας μας, ακόμη και για τα σπυράκια. Χρησιμοποιείτε μη λιπαρά προϊόντα ειδικά σχεδιασμένα για ακνειακό δέρμα.

       Προσέξτε την καθαριότητα της οθόνης του κινητού σας

Όλοι μας πιάνουμε το κινητό μας πάρα πολλές φορές μέσα σε μία ημέρα. Όπως συμβαίνει και με τα χέρια μας, στην οθόνη του κινητού μας προσκολλώνται μικρόβια από τις διάφορες επιφάνειες, από το εσωτερικό της τσάντας μας, κ.ο.κ. Φανταστήτε ότι κάθε φορά, που η επιδερμίδα μας έρχεται σε επαφή με το κινητό μας, τα μικρόβια αυτά μεταφέρονται και στο πρόσωπό μας.

Ποτέ να μην χρησιμοποιείτε φάρμακα, που δεν τα έχει συστήσει  δερματολόγος  αλλά κάποιος γνωστό σας. Δεν έχουν όλοι τον ίδιο τύπο ακμής και η δοσολογία είναι διαφορετική ανάλογα με την  περίπτωση.  Να θυμάστε ότι δεν υπάρχει θεραπεία ακμής από την μια μέρα στην άλλη. Οι περισσότερες θεραπείες χρειάζονται 8 εβδομάδες συστηματικής χρήσης, για να φανούν τα πρώτα αποτελέσματα και έως 6 μήνες, για να καθαρίσει τελείως το δέρμα σας. Απαιτείται υπομονή, συστηματικότητα και συμμόρφωση με τις οδηγίες του δερματολόγου σας, για να επιτευχθούν τα επιθυμητά αποτελέσματα χωρίς υποτροπές.

Δείτε αναλυτικά τις παρεχόμενες υπηρεσίες αισθητικής δερματολογίας, που παρέχονται στο ιατρείο μας εδώ. Αντίστοιχα, η δερματολόγος μας Δρ. Μαντοπούλου είναι στη διάθεσή σας να σας απαντήσει άμεσα και έγκυρα για όποιο δερματολογικό πρόβλημα αντιμετωπίζετε.

About Δρ. Μαντοπούλου Τάνια
Δερματολογικές υπηρεσίες υψηλού επιπέδου σε όλο το φάσμα της Κλινικής & Αισθητικής Δερματολογίας
Απλές συνήθειες που σε προστατεύουν από τα σπυράκια