Κλείστε ραντεβού με την Ιατρό
2106511077
Δερματολογικό Ιατρείο, Μαντοπούλου ΤάνιαΔερματολογικό Ιατρείο, Μαντοπούλου Τάνια
  • 0

By Δρ. Μαντοπούλου Τάνια

Ρυτίδες έκφρασης. Χρήσιμες συμβουλές

Η γήρανση καθορίζεται από τα γονίδια και δεν είναι εύκολο να γλυτώσουμε από τις ρυτίδες, που δημιουργούνται από το πέρασμα του χρόνου. Είναι, όμως, εύκολο να προλάβουμε και να καθυστερήσουμε την εμφάνισή τους, αν περιποιούμαστε την επιδερμίδα μας και υιοθετήσουμε έναν σωστό τρόπο ζωής. Η έγκαιρη πρόληψη είναι πολύ σημαντική, για αυτό και εφιστάται η προσοχή σας στα εξής σημεία κλειδιά:

Αποφεύγετε τον ήλιο

Η χρόνια έκθεση του δέρματος στον ήλιο  επιταχύνει την φυσιολογική διαδικασία γήρανσης του δέρματος. Η ηλιακή ακτινοβολία περιέχει υπεριώδεις ακτίνες, που καταστρέφουν την ελαστίνη και το κολλαγόνο και δημιουργούν ελεύθερες ρίζες, οι οποίες ευθύνονται για την γήρανση του δέρματος.

  • Προστατεύετε το δέρμα σας  από τον ήλιο με αντηλιακά ευρέως φάσματος (UVA/UVB), ρούχα και καπέλο.
  • Θα πρέπει να εφαρμόζετε αντηλιακό όλες τις ημέρες του χρόνου, ακόμα και αν ο καιρός είναι συννεφιασμένος. Να θυμάστε ότι το 80% της υπεριώδους ακτινοβολίας διαπερνά τα σύννεφα.
  • Φορέστε ικανοποιητική ποσότητα αντηλιακού και επαναλαμβάνετε κάθε δύο ώρες.
  • Αποφεύγετε να εκτίθεστε στον ήλιο τις ώρες αιχμής. 

Φορέστε γυαλιά ηλίου ακόμα και κάτω από την σκιά

Οι επαναλαμβανόμενες κινήσεις του δέρματος, όταν συνοφρυώνεστε, δημιουργούν με το πέρασμα του χρόνου ρυτίδες.  Να φοράτε γυαλιά ηλίου,  που προστατεύουν από το έντονο ηλιακό φώς και εμποδίζουν την συνοφρύωση.

Μην καπνίζετε

Το κάπνισμα επιταχύνει την διαδικασία γήρανσης του δέρματος. Οι χημικές ουσίες, που περιέχει το τσιγάρο, ελαττώνουν την ροή του αίματος στο δέρμα, μειώνουν το οξυγόνο, που κυκλοφορεί μέσα στον οργανισμό, και καταστρέφουν το κολλαγόνο και την ελαστίνη. Επίσης, ο καπνός δημιουργεί ελεύθερες ρίζες, που είναι υπεύθυνες γα την πρόωρη γήρανση.

Μην πλένετε το πρόσωπό σας παραπάνω από όσο χρειάζεται

Το πολύ συχνό πλύσιμο μπορεί να κάνει κακό γιατί :

  • Μειώνει την ενυδάτωση και παίρνει από την επιδερμίδα τα φυσικά έλαια, που προστατεύουν από τις ρυτίδες.
  • Αφήνει αίσθηση τραβήγματος, ξηρότητας και κνησμού.
  • Απομακρύνει τα λιπίδια από το δέρμα.

Το σωστό καθαριστικό προσώπου δεν πρέπει να είναι σαπούνι, ούτε να περιέχει χρώμα και συντηρητικά. Θα πρέπει να είναι εμπλουτισμένο με λιπίδια.

Χρησιμοποιείστε ενυδατικές κρέμες ανάλογα με τον τύπο της επιδερμίδας σας και το ηλιακιακό γκρουπ, που ανήκετε, για  να διατηρείτε  η επιδερμίδα απαλή και ελαστική.

Μην καπνίζετε

Αν θέλετε να έχετε όμορφο δέρμα, μην καπνίζετε. Οι χημικές ουσίες, που περιέχει το τσιγάρο, καταστρέφουν το κολλαγόνο και την ελαστίνη, που κάνουν το δέρμα ελαστικό. Ο καπνός περιέχει ελεύθερες ρίζες, που βλάπτουν το DNA των κυττάρων. Το κάπνισμα κάνει το δέρμα να δείχνει γκρίζο και θαμπό και δημιουργεί ρυτίδες έκφρασης γύρω από το στόμα. 

Καταναλώστε ψάρια και ιδίως Σολωμό

Ο Σολωμός είναι πλούσιος σε ω-3 λιπαρά οξέα, που είναι υπεύθυνα για την υγεία των κυτταρικών μεμβρανών, τα οποία προστατεύουν από τις επιβλαβείς ουσίες.

Ελαιόλαδο

Είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά και φλαβονοειδή, για αυτό και είναι από τα πιο ισχυρά αντιοξειδωτικά της φύσης.

Βιταμίνη C

Καταναλώστε τροφές πλούσιες σε βιταμίνη C, που έχει πλούσια αντιοξειδωτική δράση. Ενισχύει την παραγωγή του κολλαγόνου, λειαίνοντας τις λεπτές γραμμές και τις ρυτίδες έκφρασης.

Χρησιμοποιήστε  κρέμες, που επιβραδύνουν την φωτογήρανση και τις δυσχρωμικές αλλοιώσεις

Σε αυτήν την κατηγορία ανήκουν κρέμες που περιέχουν γλυκολικό οξύ, βιταμίνη C, βιταμίνη Ε, ρετινοειδή και βιταμίνη Α και κοζικό οξύ. Αυτές οι ουσίες, αν χρησιμοποιηθούν σωστά, μπορούν να δώσουν εντυπωσιακά αποτελέσματα. Επειδή οι παραπάνω ουσίες έχουν ανεπιθύμητες ενέργειες και μπορεί να δημιουργήσουν ξεφλούδισμα στην επιδερμίδα,  η εφαρμογή τους θα πρέπει να γίνεται υπό τις οδηγίες του δερματολόγου. 

Δερμοαπόξεση

Η δερμοαπόξεση απομακρύνει τις επιφανειακές στοιβάδες του δέρματος, βελτιώνοντας την όψη του δέρματος και βοηθάει να λειανθούν οι λεπτές ρυτίδες του προσώπου.

Κοιμηθείτε ανάσκελα

Οι ρυτίδες ύπνου είναι γραμμές, που εμφανίζονται ως αποτέλεσμα της πίεσης, που ασκεί  το πρόσωπο στο μαξιλάρι. Αν κοιμάστε ανάσκελα, θα έχετε λιγότερες ρυτίδες, γιατί τίποτα δεν πιέζει το πρόσωπο σας. Αν αυτό είναι αναπόφευκτο, χρησιμοποιείστε  μαξιλαροθήκη από σατέν, για να μειωθεί η τριβή.

 

About Δρ. Μαντοπούλου Τάνια
Δερματολογικές υπηρεσίες υψηλού επιπέδου σε όλο το φάσμα της Κλινικής & Αισθητικής Δερματολογίας
Ρυτίδες έκφρασης. Χρήσιμες συμβουλές