ακμή

Τι είναι

Η ακμή είναι ένα από τα πιο συχνά δερματολογικά προβλήματα που αφορά ένα όλο και μεγαλύτερο κομμάτι του πληθυσμού. Οφείλεται σε πολλούς παράγοντες όπως η κληρονομικότητα σε συνδυασμό με ορμονικές διαταραχές που ευνοούν την υπερλειτουργία των σμηγματογόνων αδένων με αποτέλεσμα την υπερπαραγωγή σμήγματος που εκβάλλει στον εκφορητικό πόρο της τριχοσμηγματογόνου μονάδας και σχηματίζει το φαγέσωρα (μπιμπίκι).

ακμή

Εμφανίζεται μόνο στην εφηβεία

Παρατηρείται συνήθως στην εφηβική ηλικία, συχνά όμως εμφανίζεται και μετά την ηλικία των 30.

Ποια η φροντίδα του λιπαρού ή ακνεϊκού δέρματος

Από τη στιγμή που διαγνώσουμε ότι το δέρμα είναι λιπαρό ή ακνεϊκό τότε χρειάζεται ιδιαίτερη φροντίδα και για μεγάλο χρονικό διάστημα γιατί μόνο τότε θα δει αποτέλεσμα ο ασθενής.

Πρέπει να πλένει 1-2 φορές την ημέρα το πρόσωπο του πάντα με σμηγματορρυθμιστικές γέλες καθαρισμού, να χρησιμοποιεί δερματολογικά και αντιηλιακά προϊόντα ειδικά για ακμή, oil free make-up και μακιγιάζ. Αυτό σημαίνει ότι περιέχουν αυτά τα προϊόντα περισσότερο ταλκ, καολίνη και μικροϊονισμένες σκόνες που απορροφούν το σμήγμα.

Όσον αφορά τα σαπούνια καθαρισμού και οι τονωτικές στυπτικές λοσιόν που υπόσχονται καθαρισμό του δέρματος επιδεινώνουν το πρόβλημα της ακμής και αυτό γιατί περιέχουν στυπτικά συστατικά όπως ταννίνη, άλατα αλουμινίου, νερό αμαμελίδας, καμφορά, βαλαντονίτη έλαιο, και άμυλο καολίνης, γλυκερίνη μη υδρολυμένη.

Πως επηρεάζει ο ήλιος την ακμή

Σε γενικές γραμμές το λιπαρό δέρμα είναι φωτοανθεκτικό, δηλαδή χρειάζεται χαμηλό δείκτη αντηλιακής προστασίας. Τα καλοκαίρι η υπεριώδης ακτινοβολία έχει μια αντιφλεγμονώδη δράση στον τριχοσμηματογόνο θύλακα, σταματώντας την υπερβολική έκκριση σμήγματος και για αυτό η κλινική εικόνα της ακμής βελτιώνεται. Επιπρόσθετα ο ήλιος δίνει ένα ομοιόμορφο χρώμα στο δέρμα με το μαύρισμα καλύπτοντας τις κοκκινίλες.

Στο τέλος του καλοκαιριού μετά από την αθροιστική έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία η ακμή εισέρχεται στο στάδιο της μελαχρωματικής μεταφλεγμονώδους φάσης όπου η μελανίνη που παράχθηκε κατά την διάρκεια του καλοκαιριού στο δέρμα φράζει τον τριχοσμηματογόνο θύλακα και ξαναβγαίνουν τα σπυράκια. Για αυτό αν δεν έχει γίνει η κατάλληλη περιποίηση του ακνεϊκού δέρματος τους καλοκαιρινούς μήνες χρειάζεται θεραπεία από δερματολόγο.

Τα καλλυντικά επιδεινώνουν την ακμή

Σαφώς, αν δεν είναι τα κατάλληλα προϊόντα για τον τύπο δέρματος σας. Θα πρέπει να αποφεύγονται τα λιπαρά καλλυντικά προϊόντα και τα φαγεσωρογόνα γιατί κλείνουν τους πόρους του δέρματος και δεν μπορεί να βρει διέξοδο το σμήγμα. Το υγρό σαπούνι προσώπου θα πρέπει να είναι ήπιο και ειδικό για λιπαρό πρόσωπο

Η διατροφή επηρεάζει την ακμή;

Η διατροφή έχει τώρα πια στις μέρες μας απενοχοποιηθεί και δε σχετίζεται με την εμφάνιση ακμής.

Πως θεραπεύεται

Η θεραπεία εξατομικεύεται σε κάθε ασθενή ανάλογα με την περίπτωση και την κατάσταση του δέρματος. Είναι ένα χρόνιο νόσημα και είναι λάθος να πιστεύουμε ότι με 10 μέρες θεραπεία θα εξαλειφτεί το πρόβλημα. Απαιτείται χρόνια συμμόρφωση και το λιπαρό δέρμα θα πρέπει να αντιμετωπίζεται πάντα σαν λιπαρό.

Συνιστάται πλύσιμο με υγρό καθαριστικό για την απομάκρυνση του σμήγματος και στις ελαφριές ως μέτριες μορφές η χορήγηση τοπικών σκευασμάτων.

Όταν οι περιπτώσεις είναι πιο δύσκολες ακολουθούμε συστηματική θεραπεία με:

  • αντιβιοτικά για να καταπολεμηθεί το προπιονοβακτηρίδιο της ακμής
  • ορμονικά σκευάσματα για να αντιμετωπίσουμε τις περιπτώσεις που υπάρχουν ορμονικές διαταραχές όπως πολυκυστικές ωοθήκες
  • και τέλος ισοτροτεϊνη στις σοβαρές περιπτώσεις κυστικού τύπου ή βλατιδοφλυκταινώδους ακμής που είναι ανθεκτική στα αντιβιοτικά. Η ισοτρενοϊνη θα πρέπει να δίδεται με προσοχή στις γυναίκες σε αναπαραγωγική ηλικία ή στην εγκυμοσύνη γιατί προκαλεί τερατογέννηση. Χρειάζεται εργαστηριακός έλεγχος με την έναρξη της θεραπείας ή εργαστηριακός επανέλεγχος ανά τακτά χρονικά διαστήματα όσο διάστημα η θεραπεία διαρκεί.

Για περισσότερες πληροφορίες ή συμβουλές χρειάζεστε  επικοινωνήστε μαζί μας στο

210 65 11 077 – Ασπασίας 85 (πλησίον μετρό Χολαργού)

Δρ. Τάνια Μαντοπούλου

Δερματολόγος – Αφροδισιολόγος