Υπερκερατώσεις

Τι είναι

Οι υπερκερατώσεις χαρακτηρίζονται  από πάχυνση του πιο επιφανειακού τμήματος της επιδερμίδας.

Υπάρχουν δύο είδη υπερκερατώσεων, οι ακτινικές και οι σμηγματορροϊκές.

Ακτινικές υπερκερατώσεις

Είναι συνήθως γνωστές  και ως ηλιακές υπερκερατώσεις. Χαρακτηρίζονται από μικρές κηλίδες στο δέρμα, που εμφανίζουν τραχύτητα και ξηρότητα.

Βρίσκονται σε περιοχές μακροχρόνιας έκθεσης στον ήλιο όπως το πρόσωπο, τα αυτιά, φαλακρό κεφάλι, χέρια, πλάτη και τα χείλη. Εμφανίζονται συνήθως σε άτομα με ανοιχτόχρωμα δέρμα που έχουν δεχθεί μεγάλη επίδραση ηλιακής ακτινοβολίας σε όλη τους την ζωή ή σε σύντομο χρονικό διάστημα. Παρόλο που η συντριπτική πλειοψηφία των ακτινικών υπερκερατώσεων παραμένουν καλοήθης, κάποιες μελέτες  αναφέρουν ότι μέχρι 10% μπορούν να εξελιχθούν σε ακανθοκυτταρικό καρκίνωμα, για αυτό και χρήζουν ιατρική αντιμετώπιση. Η πρόληψη παραμένει πολύ σημαντική παράμετρος και η αντιηλιακή προστασία θα πρέπει να ξεκινάει από την  γέννηση του ατόμου.

Υπερκερατώσεις

Σμηγματορροϊκές υπερκερατώσεις

Είναι καλοήθεις  βλάβες  του δέρματος και παρουσιάζονται σε άτομα μέσης και μεγαλύτερης ηλικίας. Τα αίτιά της δεν είναι γνωστά αλλά κάποιο ρόλο διαδραματίζει η κληρονομικότητα. Χαρακτηρίζονται από πάχυνση του πιο επιφανειακού τμήματος του δέρματος που ονομάζεται κεράτινη στοιβάδα. Είναι συνήθως κυκλικές σε σχήμα , με σκούρα χρώματα  και η διάμετρός τους μπορεί να φτάσει έως τα 2 εκατοστά. Συνήθως είναι πολλαπλές σε αριθμό και δεν έχουν καμία σχέση  με τις ελιές. Τις πιο πολλές φορές  εμφανίζονται στο πρόσωπο και στον κορμό. Στην πλειοψηφία τους οι βλάβες δείχνουν σαν να είναι προσκολλημένες στην επιφάνεια του δέρματος. Δεν απαιτείται θεραπεία παρά μόνο για λόγους αισθητικής ή αν υπάρχει ερεθισμός, φαγούρα ή αιμορραγία.

Υπερκερατώσεις (2)

Διάγνωση

Και στα δύο είδη υπερκερατώσεων, η διάγνωση γίνεται με την κλινική εξέταση   του  δερματολόγου.

Θεραπεία

Η θεραπεία   καθορίζεται ανάλογα την ηλικία, το ιστορικό και την έκταση των νόσων. Οι κύριες μέθοδοι αφαίρεσης  για την ακτινική υπερκεράτωση είναι:

  • κρυοθεραπεία με υγρό άζωτο
  • τοπική φαρμακευτική αγωγή με διαλύματα και με κρέμες
  • ηλεκτρικό καυτηριασμό
  • χημική απολέπιση
  • συνδυαστικές θεραπείες

Οι μέθοδοι για την αφαίρεση της σμηγματορροϊκής υπερκεράτωσης είναι:

  • κρυοθεραπεία,
  • διαθερμοπηξία – ηλεκτροχειρουργική
  • απόξεση με ένα όργανο που λέγεται ξέστρο
  • αφαίρεση με Laser.