ευρυαγγείες προσώπου

Eυρυαγγείες προσώπου

Τι είναι;

Πρόκειται για τραυματισμένα τριχοειδή αγγεία που διακρίνονται εξαιτίας του κόκκινου ή μπλε χρώματός τους. Η ηλιακή ακτινοβολία προκαλεί διάσπαση του κολλαγόνου του δέρματος με αποτέλεσμα τα αγγεία να χάνουν το στήριγμά τους και το αποτέλεσμα είναι να μεγαλώνουν. Οι ευρυαγγείες προσώπου είναι ανώδυνες και τις πιο πολλές φορές ακίνδυνες και δεν κρύβεται κάτι επικίνδυνο πίσω από αυτές. Αντιμετωπίζονται πιο πολύ μόνο για αισθητικούς λόγους.

Που οφείλονται;

Δημιουργούνται συνήθως από την αθροιστική έκθεση κατά την διάρκεια της ζωής ενός ατόμου στην ηλιακή ακτινοβολία. Επίσης οφείλονται στην κληρονομικότητα, στον συστηματικό ερυθηματώδη λύκο, στην παρατεταμένη χρήση κορτικοστεροϊδών, στην ποικιλοδερμία civatte, στη ροδόχρου νόσο, στην κατάχρηση αλκοόλ, το δυνατό τρίψιμο κατά τον καθαρισμό του προσώπου και στις ελεύθερες οξειδωτικές ρίζες.

Πού εμφανίζονται;

Συνήθως εμφανίζονται στην μύτη, στα μάγουλα, πηγούνι και κάτω από τα βλέφαρα

Ποια η θεραπεία;

Οι ευρυαγγείες προσώπου σβήνονται με λέιζερ, όπου η δέσμη φωτός που εκπέμπεται απορροφάται από την αιμοσφαιρίνη του αίματος του αγγείου που στοχεύουμε και το οποίο σιγά-σιγά σβήνει. Μετά από την εφαρμογή του λέιζερ δεν θα πρέπει να ερχόμαστε σε επαφή με θερμές πηγές θερμότητας όπως ζεστό νερό κ.τ.λ.

Δεν θα πρέπει να γίνεται σε περιόδους έντονης ηλιοφάνειας και συνιστάται εφαρμογή αντηλιακού για τις επόμενες τρεις εβδομάδες, για να μην εμφανιστούν κηλίδες στο πρόσωπο

Ποιες οι προφυλάξεις;

  • Αποφυγή της ηλιακής ακτινοβολίας
  • Σωστή διατροφή
  • Κατανάλωση αρκετής ποσότητας νερού