θηλώματα

Θηλώματα

Τι είναι;

Ο κόσμος τα θηλώματα τα λέει κρεατοελιές ή σπίλους. Είναι καλοήθεις μικροί δερματικοί όγκοι μεγέθους 1 με 3 χιλιοστά, που κρέμονται κάτω από ένα λεπτό μίσχο. Οφείλονται στον ιό των θηλωμάτων HPV. Δεν προκαλούν συμπτώματα αλλά, αν μεγαλώσουν, μπορεί να προκαλέσουν κνησμό.

Πότε και πού εμφανίζονται;

Μπορεί να εμφανιστούν σε οποιαδήποτε περιοχή του σώματος, αλλά συνήθως εμφανίζονται στις μασχάλες, στο λαιμό, πάνω από τα μάτια, κάτω από το στήθος, στο πρόσωπο και στα βλέφαρα. Έχουν το χρώμα του δέρματος ή κάποιες φορές μπορεί να είναι πιο σκούρα. Τα σημεία του δέρματος που έχουνε πτυχές ευνοούν την ανάπτυξη τους, γιατί αυτές οι περιοχές είναι ζεστές και υγρές.

Πως μεταδίδονται;

Τα θηλώματα μεταδίδονται κυρίως με την επαφή στην δερματική βλάβη άλλου ασθενή. Επίσης ο ίδιος ο ασθενής με την τριβή μπορεί να τα πολλαπλασιάσει και σε άλλα σημεία του σώματος του. Επειδή το ανοσοποιητικό σύστημα είναι διαφορετικό στον κάθε άνθρωπο, κάποια άτομα κολλάνε ευκολότερα από κάποια άλλα. Ο χρόνος μεταξύ της δερματικής επαφής και της εμφάνισης του θηλώματος είναι περίπου τρείς μήνες αλλά υπάρχουν και περιπτώσεις που μπορεί να κάνει να εμφανιστεί χρόνια. Τα κοσμήματα γύρω από το λαιμό ευνοούν την εξάπλωσή τους εάν εφάπτονται στην πάσχουσα περιοχή.

Πως θεραπεύονται;

Πολλές φορές κάποιοι τύποι θηλωμάτων αυτοϊώνται και εξαφανίζονται. Τα υπόλοιπα ανάλογα τον τύπο τους, το μέγεθος και την περιοχή, που εμφανίζονται, θεραπεύονται με τους εξής τρόπους :

  • Αφαίρεση με Διαθερμία
  • Αφαίρεση με Laser
  • Αφαίρεση με υγρό άζωτο
  • Αφαίρεση με χειρουργικό ψαλιδάκι

Είναι σημαντικό να θεραπευτούν έγκαιρα γιατί αλλιώς πολλαπλασιάζονται και αυξάνονται σε μέγεθος και υπάρχει περίπτωση να αφήσουν ουλές. Συχνά στην εγκυμοσύνη λόγω ορμονικών μεταβολών πολλαπλασιάζονται με ραγδαίους ρυθμούς. Εμφανίζονται πιο συχνά σε υπέρβαρα άτομα.